Forró drót kiemelt united fakes of america Videó

Videó: Aranyháromszög, avagy a dollár haláltusája

A világkereskedelem elméletei trianguláris rendszerről beszélnek, amikor egy térségnek nagy szüksége van egy másik térség áruira, de nincs olyan áruja, amit cserébe adhatna. Ezért aztán kénytelen bekapcsolni egy harmadik térséget, hogy áthidalja ezt a nehézséget.

Ennek klasszikus példája volt a 17-18. század során, hogy Európának nagy szüksége volt az Új Világ áruira (cukornád, gyapot, dohány) de nem tudott kellő mennyiségű árutömeget felajánlani cserébe. Ezért olcsó és gyenge minőségű iparcikkeit Afrikában rabszolga árura cserélte, amit horribilis haszonnal tudott Amerikában értékesíteni, így a háromszög „két szöge” (Európa és Amerika) nagyon jól jártak, Afrika viszont totális katasztrófába süllyed ennek nyomán azóta folyamatosan.

Ilyen „csinált rendszer volt a „petrodollár”, amellyel Amerika Szaúdi Arábiával összejátszva az egész világot taszítja félévszázada katasztrófába. De most valami nagyon megváltozóban van.

Bogár László

Egy Bogár Naplója – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Új világrend és a magyarok – Korkép / Körkép / Kórkép mai magyar szemmel (Pesti Hírnök korelemző vélemény)

Jónás Levente

10+1 kérdés az „új világrendről” (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

A mai menü: adósságdollár – usás módra (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben