Forró drót kiemelt közbátorság

Vucic kőolajvezetéket építene a magyar határig és bevásárolná magát a paksi projektbe

A szerb elnök már felismerte a Kárpát-medencei összetartás szükségességét.

Szerbia kőolajvezetéket építene Úvidéktől a magyar határig, emellett az ország azt tervezi, hogy bevásárolja magát a paksi atomerőműbe

– erről Aleksandar Vucic szerb államfő beszélt szombaton Belgrádban.

Vucicnak a nemzethez intézett televíziós beszéde számos aktuális témát ölelt fel, a koszovói helyzet rendezésétől az energetikai kérdésekig. Elmondta, hogy Szerbia számára az idein kívül a következő két tél is rendkívül nehéz lesz.

Emlékeztetett, hogy Szerbia egyetlen kőolajvezetékkel rendelkezik, amely a horvátországi Krk szigetére érkező kőolajat szállítja, azonban mivel „Horvátország az utóbbi napokban megbízhatatlan szállítónak bizonyult” az elnök szerint (aki arra utalt, hogy Zágráb kezdeményezte: Szerbia ne kapjon mentességet a hajókon érkező orosz kőolaj vásárlására az EU Oroszország elleni kőolajszankcióinak hatályba lépését követően), Belgrád „megértette az üzenetet”, ahogyan megértette „az orosz partnerek gázzal kapcsolatos üzenetét is, akik nem biztosították a szükséges mennyiséget” ebből az energiahordozóból, ezért kénytelen diverzifikálni ellátását.

„Szerbia kőolajvezetéket fog építeni Újvidék városától Magyarország határáig, hogy csatlakozhasson a magyar kőolajvezetékekre”

– mondta Vucic, aki szerint ez a befektetés mintegy 100 millió euróba kerülhet, megépítése pedig 18–24 hónapig tartana.

Az elnök szerint országa a következő hat évben legalább 12 milliárd eurót szándékozik energetikai infrastruktúrába fektetni.

„Magyarországgal arról is tárgyalunk, hogy még szorosabbra fűzzük kapcsolatainkat, hogy Szerbia társtulajdonosa legyen a Paks I. és Paks II. atomerőműveknek”

– mondta Vucic, aki szerint a tulajdonrészt országa vagy megvásárolná, vagy biztosítaná az arányos magyar tulajdonjogot szerb vállalatokban.

magyarhirlap – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Orosz áttörés a folyékony ólomhűtésű reaktortechnológia

Jónás Levente

Stop, Fukusima! Budapestről is üzentek a japánoknak (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

VIDEÓ: Ijesztő, amit a szondák találtak az elmerült fukusimai atomerőműben

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben