Forró drót kiemelt uni…jó?

„Winter is coming”: Az energiaválság miatt akár 40 százelékkal is visszaesik az európai autógyártás

„Közeleg a tél”: Akár negyven százalékkal, azaz negyedévente egymillió járművel is visszaeshet az európai autógyártás volumene az energiaválság miatt az S&P Global Mobility gazdaságkutató intézet kedden publikált prognózisa alapján.

A „Winter is coming” címmel megjelent tanulmány szerint már a járványvédelmi intézkedések is kikezdték a járműipar ellátási láncait és a helyzeten csak tovább súlyosbított az energiaárak emelkedése.

„Tekintettel az Európában az egekbe szökő energiaárakra, fennáll a veszélye annak, hogy egy kemény tél esetén egyes autóipari ágazatokban leállnak a gyártósorok”

– jelzi a tanulmány. A dokumentum egyben arra is felhívja a figyelmet, hogy ezzel a problémával nem csak az európai autógyártóknak kell szembenéznie, hiszen beszállítóként a világon mindenhová exportálnak alkatrészeket és részegységeket.

Edwin Pope, az S&P Global Mobility elemzője a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy az autóipar átvészelheti ugyan az előttünk álló téli szezont, ha azonban Európának nincs kész terve a következő télre, azt sok beszállító már nem élné túl.

„Aggódom amiatt, hogy néhány magasan kvalifikált kisipari vállalkozás a régióban vagy csődbe megy, vagy egyszerűen feladja”

– mondta Pope.

A prognózist még az Északi Áramlat vezetékek ellen a múlt hónap végén elkövetett szabotázs előtt készítette el

az S&P Global Mobility gazdaságkutató intézet.

demokrata – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Európai haláltánc

Jónás Levente

BEST OF 2023! – „Utolsó ukránig!” Utolsó európaiig is…?! (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Az elpuhult Nyugat mindenütt visszaszorul

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben