Forró drót kiemelt PROGRESSZOR

Zelenszkij bevezeti a melegházasságot, mert „bármelyik nap az utolsó lehet”?

Akkor már tudjuk mit sughatott Macron a fülébe.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy petíciót vizsgál, amely a melegházasság legalizálására szólítja fel, miután 25 ezer aláírást gyűlt össze hozzá. Miközben szerte a nyugati világban ukrán zászlókat tűznek ki a melegfelvonulásokon, a melegházasság rendkívül népszerűtlen Ukrajnában.

A június elején benyújtott petíció nemrég lépte át a 25 000 aláírást, ami azt jelenti, hogy Zelenszkijnek válaszolnia kell rá. A petíció a jelenlegi ukrajnai konfliktusra utalva így szól:

“EZEKBEN AZ IDŐBEN BÁRMELYIK NAP AZ UTOLSÓ LEHET. AZ AZONOS NEMŰEK KAPJANAK LEHETŐSÉGET ARRA, HOGY CSALÁDOT ALAPÍTHASSANAK, ÉS EZT HIVATALOS DOKUMENTUMMAL IS IGAZOLHASSÁK. UGYANOLYAN JOGOKRA VAN SZÜKSÉGÜK, MINT A HAGYOMÁNYOS PÁROKNAK”.

Zelenszkij álláspontja a kérdésben nem világos. Annak ellenére, hogy 2019-es választási kampánya során

liberálisként pozicionálta magát, és első sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy “nem akar semmi negatívumot mondani” a melegekről, pártjának törvényhozói megpróbáltak olyan törvényjavaslatokat benyújtani, amelyek büntethetővé teszik a “homoszexualitás és a transzneműség propagandáját”.

Bár Ukrajna Zelenszkij vezetése alatt nagyobb integrációra törekedett a Nyugattal, a melegjogi aktivisták otthon elégedetlenek a komikusból lett elnökkel. Míg például Zelenszkij tavaly szeptemberben közös nyilatkozatot írt alá Joe Biden amerikai elnökkel, amelyben

megígérte, hogy “harcolni fog… az LMBTQ+ közösség elleni diszkrimináció ellen”, addig kijevi aktivisták azt követelték, hogy rúgja ki egyik főtanácsadóját, Olekszij Aresztovicsot, amiért “deviánsnak” nevezte őket.

Az ukrán színeket nyugaton mindenütt felhúzták a meleg büszkeség rendezvényeken, sőt az ír kormány az ukrán zászló kék és sárga színét még az LMBT szivárványba is beemelte egy meleg ukrán menekülteket üdvözlő közleményében. Mégis, Ukrajnában a közvélemény-kutatások szerint a lakosság 9-24%-a gondolja úgy, hogy két azonos nemű embernek engedélyezni kellene a házasságkötést.

Továbbá a 2019-ben megkérdezett ukránok 14%-a szerint a homoszexualitást el kellene fogadnia a társadalomnak, míg 2020-ban 6%-uk tartotta “jogszerűnek” a homoszexualitást. Ezek az értékek nagyjából hasonlóak a környező kelet-európai országokhoz.

oroszhírek – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Miért öltözik be ukrán parasztmenyecskének az EU vezető tisztségviselője? (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Itt vannak az igazi békepontok: Zelenszkij tíz háborús főbűne (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

„Csontos csirkemell szárnydarabokkal” – ez az ukrán baromfihús tiltott

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben