kiemelt united fakes of america

A rendőrség hivatalosan kéri, engedélyezzék robotjainak az emberölést

A San Franciscói Rendőrkapitányság (SFPD) azt kéri a városvezetéstől, hogy távirányítású robotjaik kapják meg az engedélyt az emberi élet kioltására. Van olyan amerikai város, ahol korábban sor került már ilyen bevetésre.

The Verge-ön olvasható hír szerint a javaslat egészen pontosan úgy fogalmaz, hogy a robotok

„szerepelhetnek a halálos erő alkalmazásának lehetőségei között, amennyiben közvetlen életveszélyben vannak a lakosság tagjai vagy egyenruhások, és minden más lehetőség elégtelennek bizonyul”.

Korábban a robotokat, mint a kényszerítő erő alkalmazásának eszközeit kifejezetten tiltotta volna a helyi rendvédelmi szervek eszközhasználatát szabályozó szöveg, ám a rendőrség végül kérte ennek a megváltoztatását.

Tizenhét robotja van a városnak, amelyből tizenkettő működik, és csak a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) hathetes tanfolyamán kiképzett szakemberek irányíthatják azokat, vagyis

fontos kiemelni, hogy nem autonóm, hanem távirányított eszközökről van szó.

Összesen hétfajta ilyen eszközzel rendelkeznek: három Remotec gyártmányú, nagyobb, lépcsőkön is átjutó modell, egy nehéz és egy könnyű QinetiQ, valamint két hajítható modell, az iRobot FirstLook és a Recon Robotics Recon Scout ThrowBot.

Ezeknek az elsősorban bombák hatástalanítására használt eszközöknek egy részére szerelhető shotgun, de gránátvető és gépfegyver is.

„Az SFPD-nek nincs semmiféle különösebb terve (a robotok használatára nézve), hiszen azok a szokatlanul veszélyes és spontán esetek, amelyeknél robotok által kellene halálos erőt alkalmaznunk, nagyon ritka és kivételes alkalmak lennének.”

– nyilatkozta a rendőrség képviseletében Eve Laokwansathitaya a The Verge-nek. A cikk emlékeztet:

először Texas államban, Dallas-ban történt olyan bevetés, amelynek során egy robot végzett egy bűnözővel. Akkor egy lövöldözésben öt rendőr vesztette az életét, és mivel a tárgyalások nem vezettek sikerre, egy bomba-hatástalanító robotra szereltek robbanóanyagot, majd az eszközt a gyanúsított közelébe manőverezték és ott felrobbantották. „Minden más megoldás komoly veszélybe sodorta volna a kollegáinkat”

– fogalmazott a helyi rendőrfőnök.

San Franciscóban a jövő héten dönt arról a városi felügyelőbizottság, hogy engedélyezik-e a hasonló bevetéseket; a városba vezető híd túloldalán, Oaklandben korábban meggondolták magukat egy hasonló javaslattal kapcsolatban.

rakéta – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Önvezető, akkkumulátor-nélküli, 0-24 órás traktor (+videó)

Jónás Levente

High-Tech Sulis diákok a világ élvonalában

Jónás Levente

VIDEÓ: Előremutató, sci-fibe illő, kiborg fejlesztés

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben