Forró drót hajrá, ember! kiemelt

Arctalan humanoidok: élesben tesztelik az első munkára fejlesztett robotokat

Az 1939-ben megtartott New York-i Világkiállításon a világ első hangvezérlésű robotjaként bemutatott Elektro csak olyan alapvető műveletek elvégzésére volt képes, mint a táncolás vagy a cigarettázás, de közel sem volt alkalmas rá, hogy bármilyen jelentősebb munkát végezzen és átvegye az emberi munkaerő feladatait.

A mai humanoidok némelyike is szórakoztatás céljából készül, de a szimpla dobozalakú vagy négylábú, kutyaformájú robotoknál jóval bonyolultabb struktúrát igénylő, emberi felépítést utánzó gépek jelentős részét arra szánják az alkotóik, hogy emberi környezetben, az emberekkel szoros, mindennapos együttműködésben dolgozzanak.

Éppen emiatt ragaszkodnak a fejlesztők, minden nehézség ellenére, a humán formához,

mivel az emberekre méretezett környezetben egy emberi paraméterekkel rendelkező gép tudja legjobban megállni a helyét.

Emellett a társaságba való könnyebb beilleszkedést és a bizalom kialakítását is segíti, ha a robot, legalább halványan, de az élő-mozgó mintaképeire hasonlít, és ennek olyan környezetben, ahol valamennyire kiszolgáltatott helyzetben lévő, például betegségekkel küzdő vagy idős embereket kell segítenie a gépnek, nagy jelentősége lehet.

Egy norvég robotikai cég, a Halodi Robotics célja is az ember-robot kapcsolat minél szorosabbra fűzése, ezért építették első platformjukat, az EVE nevű humanoidot embert idéző alakúra.

„A küldetésünk, hogy humanoid robotokat építsünk, amelyek megváltoztatják a világot és megoldják a munkaerőhiányt. A humanoid faktor nem csak formatervezési döntés, hiszünk benne, hogy ez az egyetlen választás egy olyan rendszer számára, amelynek kapcsolatba kell lépnie az emberi világgal.”

– mondta el Nicholas Nadeau, a cég technológiai vezetője.

EVE a humanoidnak a kevésbé élethű benyomást keltő csoportjába tartozik, vagyis nincs például a Hanson Robotics Sophiájához vagy az Engineered Arts Amecájához hasonló, valóban realisztikus humán külsőt mintázó arca, de a fejlesztők azon dolgoznak, hogy bizonyos tulajdonságok tekintetében mégis egészen emberivé tegyék a működését.

„Egy robot ahhoz, hogy önállóan tudjon dolgozni, vagy emberi segítséggel problémákat megoldani, szenzorok adatait igényli, amiből megérti az emberi világot, valamint a képességet, hogy feldolgozza az adatokat és megfelelő időben reagáljon. A nehézség, hogy bizonyos alkalmazásokhoz a robotnak szüksége van az emberi és a gépi látás kombinációjára. Amíg különálló feladatokat végez, a gépi látás is megteszi, de amikor emberi vezérléssel működik, az emberi látás képességére van szükség.”

– írja a Halodi Roboticsszal együttműködő Immervision, amely optikai rendszereket fejleszt gépek számára és egy most induló közös projekt keretében EVE-et is ilyen „emberi” látással ruházzák fel.

Az emberi ebben az esetben az olyan, különösen jó felbontású és minőségű felvételek készítését jelenti, amelyet egy VR-sisakba közvetít a robot, hogy távoli irányítással is működtetni lehessen a gépet.

Ilyen távolról működtethető robotokat más cégek is készítenek és használnak is, de az Immervision rendszerének különlegessége, hogy az érzékelőkből származó jeleket és a kamerák képeit az adott környezethez szabott módon, precíz egyensúllyal hangolja össze, az így szinkronizált adatok pedig jóval több információval látják el az irányítást végző dolgozót, mintha csak egy kamera képére kellene támaszkodnia. A másik előnye a rendszernek az Immervision által fejlesztett, egyedi ultra-széles látószögű lencse integrálása, amelyet a cég mesterséges intelligencia algoritmussal kombinál a felvételek valós idejű korrigálása érdekében.

EVE-et a fejlesztői a kezdetektől fogva arra szánták, hogy emberi környezetben dolgozzon, ezért

extra csendesen, viszont közel emberi erővel működik (karonként legalább nyolc-nyolc kilónyi súlyt tud megemelni), a látásának fejlesztésével pedig arra is képessé válik, hogy zsúfoltabb, akadályokkal és mozgó munkatársakkal teli helyeken is megbízhatóan végezze a dolgát.

A robotot jelenleg több intézményben is tesztelik, köztük belgiumi és norvég idősek otthonában és nemrégen kötöttek szerződést a floridai ADT Commercial biztonsági vállalattal 140 gép leszállításáról, amelyek észak-amerikai irodákban lépnek majd szolgálatba biztonsági őrként.

rakéta – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

„És az Ember megteremté a robotot, saját GÉPmására…” – robothasonmásokkal helyettesített politikusok

Jónás Levente

A brit parlamentben vitázott emberekkel egy humanoid robot (+videó)

Jónás Levente

A Tesla tömeggyártású, olcsó és univerzális humanoid robotot tervez piacra dobni (+videó)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben