Forró drót kiemelt közbátorság

Az olasz futó orosz színekbe öltözve tiltakozott az orosz sportolók kitiltása ellen

Federico Barucco olasz futó a hétvégi Ultra-Trail du Mont-Blanc versenyen való részvételét arra használta fel, hogy felszólaljon az orosz sportolókra vonatkozó tiltások ellen, amelyek szerinte diszkriminatívak.

Az orosz sportolókat a világ számos eseményéről kitiltották, amióta a szövetségek február végén a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlását követve az ukrajnai katonai műveletre adott válaszlépésként ilyen intézkedéseket hoztak.

A franciaországi, svájci és az olasz Alpokban megrendezett Ultra-Trail du Mont-Blanc versenyen Barucco először azzal mutatta ki az oroszok iránti támogatását, hogy az orosz zászló színeit tartalmazó szerelésben versenyzett.

A célban, ahol a 171,50 kilométeres versenyen 1789 induló közül a 746. helyen végzett 38:59:06 órás idővel,

Barucco egy “Sport határok nélkül” feliratú transzparenst is tartott.

“A sportnak össze kell hoznia az embereket, és minden kizárás diszkrimináció. Támogatni akarom az orosz sportolókat – az élvonalbeli [sportolókat] és az egyszerű kezdőket egyaránt -, akiknek nem kellene fizetniük az álmaikkal és az évekig tartó szenvedéssel”

– magyarázta a verseny után Barucco, akinek orosz partnere van.

A sportoló később a RIA Novosztyinak kifejtette, hogy gesztusa miatt nem találkozott nyílt ellenségeskedéssel futótársai részéről, bár a közösségi médiában ukránoktól kapott haragos üzeneteket.

Barucco azt is elmondta, hogy hallotta, hogy a verseny szervezői az elkövetkező napokban keresni fogják őt, hogy beszéljenek vele a cselekedetéről, bár ő kész arra, hogy teljes körűen elmagyarázza nekik az álláspontját, és megpróbálja visszafordítani az orosz sportolókra vonatkozó tiltást.

Máshol az extrém futás világában Alekszandra Morozova orosz atléta sikert aratott azzal, hogy semleges zászló alatt megnyerte a 90 kilométeres Comrades ultramaratont Dél-Afrikában.

oroszhírek – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Miért öltözik be ukrán parasztmenyecskének az EU vezető tisztségviselője? (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

BEST OF 2023! – „Utolsó ukránig!” Utolsó európaiig is…?! (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

A balatoni vitorláscsapat az óceánon lett világbajnok

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben