Forró drót kiemelt Pandemokratikus oltokrácia Uncategorized

Egyetlen lépésre lehet a Zika-vírus attól, hogy világméretű járványt okozzon

A Zika-vírus csupán egyetlen lépésre áll attól, hogy robbanásszerűen terjedni kezdjen a világon, írja a BBC. Amerikai tudósok szerint bármikor kialakulhat egy olyan mutáció, ami világjárványt okoz.

A Zika-vírus 2016-ban már egyszer okozott egészségügyi vészhelyzetet, amikor több ezer olyan csecsemő született, akiknek anyukája a terhesség alatt megfertőződött. Az ugandai Zika-erdőből indult kórokozó többnyire szúnyogcsípéssel terjed. A fertőzés után kialakuló betegség enyhe lefolyású, nem halálos. Csak minden ötödik fertőzöttnél jelentkeznek tünetek, ami elsősorban láz, kiütések és izomfájdalom lehet.

De a fertőzött terhes nők magzataira különösen veszélyes: a csecsemők kisfejűséggel, agykárosodással és más neurológiai szövődményekkel jöhetnek világra.

Rovarok által terjesztett vírusok okozhatják a következő világjárványt a WHO szerint. Elsősorban szúnyogok és kullancsok terjesztik azokat a vírusokat, amik a következő világjárványt okozhatják.

Egy tudományos folyóiratban megjelent legújabb kutatás szerint azonban a vírus könnyen mutálódhat, és veszélyes új variánsok jöhetnek létre. A La Jolla Immunológiai Intézet kutatócsoportja szerint ezek az új mutációk hatékonyak lehetnek a vírus átvitelében még azokban az országokban is, ahol a korábbi kitörések miatt létrejött valamiféle immunitás.

A kutatások során egérsejtek beiktatásával azt vizsgálták, hogyan reagál a vírus, ha oda-vissza cirkulál az emberek és a szúnyogok között. Így fedezték fel, hogy milyen könnyen mutálódik a Zika. Ráadásul az új variánsok még azoknál az egereknél is problémát okoztak, melyek korábban immunisak voltak a hasonló, szúnyogok által terjesztett betegségekre, például a dengue-lázra.

Szakértők szerint ez a kutatás is bizonyítja, hogy nemcsak a koronavírus, hanem bármely kórokozó képes gyorsan és könnyen létrehozni világjárványt okozó variánst.

A fertőzést elsősorban terjesztő ázsiai tigrisszúnyog a túlságosan hideg Kanada és Chile kivételével Amerika valamennyi országában és Ázsia teljes területén megtalálható. A fertőzés ezen felül terjedhet szexuális úton is. Mivel egyelőre még nincs gyógyszer a vírusra, ezért az egyetlen megoldás a szúnyogcsípések elkerülése.

A korábban fejleszteni kívánt vakcinák sikerességét egy tanulmány megkérdőjelezi; a születései rendellenességeket és neurológiai problémákat okozó vírusról készített tanulmány azt találta, hogy a mutálódott Zika-vírus sokkal fertőzőbb, mint elődje és a már megszerzett immunitást is ki tudja játszani – idézi az Euronews Sujan Shrestát, a kaliforniai La Jolla Immunológiai Intézet professzorát, aki egyben a tanulmány társszerzője.

szeretlekmagyarorszag – napi – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Újabb globálisan is szakmai súlyú állítás a Covid-19 laboratóriumi eredetéről

Jónás Levente

Európában járványos méreteket öltött az elhízás

Jónás Levente

Gyermekekre veszélyes ismeretlen adenovírus okoz súlyos hepatitiszt 11 európai országban

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben