Forró drót kiemelt Pandemokratikus oltokrácia

Gyermekekre veszélyes ismeretlen adenovírus okoz súlyos hepatitiszt 11 európai országban

Folyamatosan újabb jelentések érkeznek egy ismeretlen eredetű, akut hepatitisz eseteiről, ami kisgyermekek körében fordul elő. Április 21-én a WHO Európai Régiójának 11 országából és a WHO Amerikai Régiójának egy országából legalább 169 ismeretlen eredetű akut hepatitiszes esetet jelentettek.

Ezt a meglehetősen nyugtalanító jelentést tette közzé szombaton a WHO a különböző fertőzéssel terjedő betegségeket listázó oldalán. Minderről egy térképet is közzé tettek:

Az eseteket Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságából (Egyesült Királyság) (114), Spanyolországból (13), Izraelből (12), az Amerikai Egyesült Államokból (9), Dániából (6), Írországból (<5), Hollandiából (4), Olaszországból (4), Norvégiából (2), Franciaországból (2), Romániából (1) és Belgiumból (1) jelentették.  (Forrás: WHO)

Az fertőzéses esetek április 15-ei felbukkanásuk óta egyhónapos és 16 éves kor közötti gyerekeket érintettek. Tizenhét gyermeknél májátültetésre is szükség volt és legalább egy halálesetről is beszámoltak.

Az azonosított betegek akut májgyulladással küzdenek.

Sok esetben gyomor-bélrendszeri tünetekről, köztük hasi fájdalomról, hasmenésről és hányásról számoltak be, amelyek megelőzték a súlyos akut hepatitis megjelenését. A májenzimek magasabb szintje is előfordul az ezzel járó sárgasággal együtt.

Az akut vírusos hepatitiszt okozó gyakori vírusokat (hepatitis A, B, C, D és E vírus) egyik esetben sem mutatták ki. Legalább 74 esetben az adenovírus egy fajtáját mutatták ki a betegekben, covid fertőzést pedig 20 gyermeknél azonosítottak. 19 esetben a két fertőzés egyszerre volt jelen a betegek szervezetében.

A WHO ismertetőjében azt írják, ilyen súlyos tüneteket eddig nem okozott egyetlen adenovírus sem.

Az eseteket legnagyobb számban bejelentő brit egészségügyi hatóságok fokozott figyelmet kérnek a az orvosoktól szerte a világban a májgyulladásos tünetek vizsgálatakor, hogy minél előbb rájöjjenek, mi okozza ezt a megbetegedést. Egyelőre nem javasolnak semmilyen korlátozást a betegségek miatt és a megelőzésre is csak a rendszeres kézmosás és a megfelelő higiénia fenntartása az egyetlen tanács.

444 – WHO – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Újabb globálisan is szakmai súlyú állítás a Covid-19 laboratóriumi eredetéről

Jónás Levente

Európában járványos méreteket öltött az elhízás

Jónás Levente

Egyetlen lépésre lehet a Zika-vírus attól, hogy világméretű járványt okozzon

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben