Forró drót hajrá, ember! kiemelt Videó

Idősek magányát enyhítik a robot társak (+videó)

Idős New York-iak százai kapnak majd robot társakat, hogy enyhítsék magányukat. Az Állami Öregedésügyi Hivatal (NYSOFA) szerint az ElliQ nevű digitális asszisztenseket, amelyeket az Intuition Robotics nevű izraeli robotikai cég épített, több mint 800 polgárnak osztják majd szét.

Az asszisztensek más otthoni asszisztensek, például az Amazon Alexa vagy a Google Home eszköz fejlettebb és proaktívabb verziójaként működnek majd, emlékeztetőket biztosítanak a felhasználóknak, beszélgetést kezdeményeznek, és segítenek nekik kapcsolatba lépni szeretteikkel.

A NYSOFA igazgatója, Greg Olsen elmondta, hogy a program célja az idősek társadalmi elszigetelődése növekvő problémájának enyhítése azáltal, hogy társaságot biztosít és bátorítja a függetlenséget.

„Sok funkció vonzott minket az ElliQ-hoz – proaktív eszköz, megjegyzi az egyénnel való interakciókat, az egészségre és a jólétre, a stressz csökkentésére, az alvásra, a hidratálásra stb. is összpontosít”

– nyilatkozta Olsen.

Az ElliQ két részből áll: az „arcból”, amely hangszórókkal és mikrofonnal van felszerelve, amely világít, és a beszélő személy irányába forog, valamint egy érintőképernyős táblagépből, amelyeken keresztül videóhívásokat bonyolíthat le, és képeket illetve információkat jeleníthet meg.

Az eszköz képes megjegyezni a felhasználó személyiségének bizonyos aspektusait és életének részleteit, majd felhasználni ezeket a részleteket a jövőbeli beszélgetések személyre szabottabbá tételére.

„Az ElliQ-t 75 év felettiek számára tervezték, akik hozzáférnek Wi-Fi-hez, kényelmesen kezelik a műszaki berendezéseket, de elszigeteltek vagy magányosak” – mondta.

A társadalmi elszigetelődés egyre nagyobb probléma, amely a Covid-19 világjárvány utóhatásai során lényegesen nagyobb figyelmet kapott. A Census Bureau adatai szerint

több mint 14 millió idős polgár él egyedül.

Egy másik tanulmány szerint 2020 júniusában az idősek 56 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elszigetelten érezte magát, ami több mint kétszerese azoknak az időseknek, akik 2018-ban érezték így magukat.

A magány káros hatással lehet az egészségre azáltal, hogy növeli az egészségtelen szokásokat, a kognitív hanyatlás kockázatát, a stresszt, az idősekkel szembeni bántalmazás előfordulását, valamint pesszimistábbá teszi az egyéneket egészségükkel kapcsolatban.

Vivek Murthy amerikai sebész 2017-ben „globális járványnak” nevezte a társadalmi elszigeteltséget.

Daily Wire – Hetek – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

„És az Ember megteremté a robotot, saját GÉPmására…” – robothasonmásokkal helyettesített politikusok

Jónás Levente

A brit parlamentben vitázott emberekkel egy humanoid robot (+videó)

Jónás Levente

A Tesla tömeggyártású, olcsó és univerzális humanoid robotot tervez piacra dobni (+videó)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben