kiemelt uni…jó?

Megbízhatatlan és kiszámíthatatlan az LNG hajókkal a gázszállítás

Az Analyst görög kutatóközpont szerint a vezetékes szállításhoz képest kiszámíthatatlan és megbízhatatlan és spekulánsoktól függ.

Múlt hétfő délután a földgáz ára az energiatőzsdén a történelemben először negatívban állt – vagyis, ha valaki földgázt akart volna eladni, akkor fizetnie kellett a vásárlóknak.

Ez a helyzet azért állhatott elő, mert a 641 cseppfolyósított gázszállító tanker közül legalább hatvan Európában horgonyoz, ahol nem tudják vagy nem akarják kirakni rakományukat, ami nekik napi 500 000 dollárba kerül. 

  • Az Európai Unióban átlagosan közel 94 százalékban tele vannak a tárolók, míg a legfontosabb importpiacokon – Németországban és Olaszországban – egyáltalán nincs tárolóhely.
  • Mivel az európai átlaghőmérséklet magasabb, mint az ilynekor megszokott, kevesebb gáz fogy, így új gázt nem lehet betáplálni.
  • A hőmérséklet csökkenésével a fogyasztás nőni fog, de a kirakodási és visszagázosítási képességek nem elegendőek ahhoz, hogy a tartályhajókból a gázt megfelelő gyorsasággal juttassák a hálózatba, ahogyan elfogy, nagy fennakadások láthatóak.
  • Fennáll az a veszély is, hogy az iparág spekulánsai megvárják az árak emelkedését, hogy eladják rakományaikat.

Az elemzők megállapítják, hogy míg

a vezetéken szállított gáz kiszámítható, a hajón érkező a spekulánsok miatt megbízhatatlan.

ecoblogstar.blogstar – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Nem zsarolhatnak többé az ukránok a gáztranzittal

Jónás Levente

Kína nem értékesíti tovább az LNG-t Európába

Jónás Levente

NATO aknatelepítő drónt találtak az Északi Áramlat 2 mellett

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben