kiemelt united fakes of america

Csődhullám söpör végig Amerikán

A magas banki kamatok, a szigorúbb hitelezési előírások és a pandémia idejéből származó háttérintézkedések folyamatos kifutása miatt 18 százalékkal emelkedett tavaly a bejelentett amerikai csődök száma, de a fizetésképtelenségi ügyek száma így is jóval a koronavírus-járvány kitörése előtti szint alatt maradt.

Az Epiq AACER adatszolgáltató szerint

2023-ban 445 186 intézmény és magánszemély jelentett fizetésképtelenséget az Egyesült Államokban a 2022-es 378 390 után.

A vállalati csődök száma az egy évvel korábbihoz képest 72 százalékkal, 6569-re emelkedett.

Az előrejelzések szerint a helyzet idén sem lesz jobb, tovább nő a fizetésképtelenség,

de meg sem fogja közelíteni az utolsó koronavírus-járvány előtti teljes évben, 2019-ben regisztrált 757 816-ot.

„Arra számítunk, hogy a csődvédelmet kérő magánszemélyek és intézmények számának növekedése 2024-ben is folytatódik, tekintettel a világjárvány alatt bevezetett ösztönzők kifutására, a megnövekedett forrásköltségekre, a magasabb kamatlábakra, a növekvő nem teljesítő hitelállományra és a háztartások adósságállományának történelmi szintjére”

– idézte tudósításában a Reuters Michael Huntert, az Epiq AACER alelnökét.

Ami az amerikai háztartások adósságállományát illeti, az valóban rekordmagasságokba ugrott 2023 harmadik negyedévének végére, és a New York-i Federal Reserve adatai szerint elérte a 17 300 milliárd dollárt. (Egy dollár 346,2 forint.) A statisztikákból az is kiderül, hogy egyre többen maradnak el a hiteltörlesztéssel, de az arányuk még mindig nem éri el a pandémia előtti szintet; ez részben a járvány alatt nyújtott állami támogatásoknak köszönhető, amelyekből sok amerikai család feltöltötte a bankszámláját.

A vállalkozások és a háztartások pénzügyi helyzete azonban jelentősen romlott az elmúlt két évben

a jegybank, a Federal Reserve agresszív kamatemelései következtében, amire az infláció megfékezése miatt kényszerült. A jelzáloghitelek kamatlábai például a múlt év második felében az évszázad eleje óta a legmagasabbra emelkedtek.

Ennek ellenére a hitelfelvételi költségek és az általános pénzügyi feltételek 2023 negyedik negyedévében enyhültek, miután a Fed jelezte, hogy kamatemelési ciklusának végéhez közeledik, és a múlt hónapban maguk a jegybank tisztviselői is jelezték, hogy valószínűleg befejezték a kamatlábak emelését. Azt azonban még nem lehet tudni, mikor kezdik meg a csökkentésüket.

vg – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

BEST OF 2023! – United Fakes of America III.: America FAKES You! (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

VIDEÓ: „Az USA megszállja Ukrajnát az eliten keresztül” – megdöbbentő vallomás az ukrán tábornoktól (magyar felirattal)

Jónás Levente

Az Unió európai „egysége” pusztán birodalmi utópia (Pesti Hírnök vélemény ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben