Igenis Minisztrelnök Úr! kiemelt

Nem zsarolhatnak többé az ukránok a gáztranzittal

„Történelmi nap közeleg a magyar-török energetikai együttműködésben április elsején, ugyanis megkezdődik a földgáz szállítása Törökországból Magyarországra” – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Facebook-oldalán.

A szerződés értelmében a következő hónapokban 275 millió köbméter földgáz érkezik, ezzel néhány napon belül

Magyarország lesz az első olyan, Törökországgal nem szomszédos ország, ahova Törökország földgázt exportál.

Törökország eddig is fontos szerepet játszott a magyar energiaellátás biztonságban, de ezidáig csak tranzitútvonalként, mostantól azonban már forrásországként is – fogalmazott Szijjártó.

„Szorosabbra fűzzük az együttműködésünket a nukleáris energia területén is, hiszen a hamarosan működésbe lépő új törökországi atomerőmű az új paksi erőművel azonos technológiával épül. Így a török építkezés során nyújtott tapasztalatok is a segítségünkre lesznek. Egyúttal pedig török szakértők segítik majd magyar kollégáikat a hosszú gyártási idejű eszközök műszaki ellenőrzésében is”

– tette hozzá a miniszter.

Szijjártó Péter a hónap elején arról beszélt, hogy Magyarországnak nem lesz szüksége az ukrajnai gáztranzitra,

mivel a Török Áramlat gázvezeték biztosítja majd az ország energiaellátását.

Az ukrán kormány korábban azt közölte, hogy a Gazprom orosz energiaipari óriáscéggel jelenlegi tranzitmegállapodást nem hosszabbítják meg, amikor az év végén lejár.

„Ez számunkra nem fontos, mivel a Magyarországra irányuló gázszállítások a Török Áramlaton keresztül történnek”

– mondta Szijjártó. Hozzátette, hogy szerinte „kiváló döntés” volt a gázvezeték megépítése Törökországgal, Szerbiával és Bulgáriával közösen.

„Nincs szükségünk Ukrajnán keresztül történő tranzitra. Így Ukrajna döntése az orosz gáz tranzitjáról semmilyen hatással nem lesz ránk”

– tette hozzá a miniszter.

„A Török Áramlat éves kapacitása Magyarországon 8,5 milliárd köbméter, és tavaly 5,6 milliárd köbmétert kaptunk, tehát van még szabad kapacitás a mennyiségek növelésére. Ez nem probléma”

– hangsúlyozta Szijjártó.

fb – mandiner – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Megbízhatatlan és kiszámíthatatlan az LNG hajókkal a gázszállítás

Jónás Levente

NATO aknatelepítő drónt találtak az Északi Áramlat 2 mellett

Jónás Levente

Vigyázat! Még sosem válhatott ilyen könnyen, ekkora célponttá hazánk (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben