a 22-es csapdája Forró drót kiemelt

Nem NATO-szemeknek való: titokban az „Apokalipszis Fegyverét”, tesztelhetik az oroszok

  • avagy Vadászat a Vörös Októberre Belgorodra…!

Az önműködő, nukleáris meghajtású eszköz elvileg képes nukleáris szökőárt zúdítani a part menti településekre. A Belgorod tengeralattjáró jelenlegi küldetése lehet, hogy ezt az eszközt első ízben kipróbálja az sarki tengereken.

A Poszeidón vízalatti pilóta nélküli jármű (Underwater Unmanned Vehicle/UUV) egyike annak a hat stratégiai „Szuper Fegyvernek”, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentett be egy 2018-as beszédben.

A további fegyverek közé tartozik a Sarmat Inter-kontinentális ballisztikus rakéta (ICBM), az Avangard Hypersonic Glide Vehicle (HGV), a Burevestnik robotrepülő, a Kinzhal (vagy Kindzsal) légi indítású hiperszonikus lövedék és a Tsirkon hajóról indítható hiperszonikus lövedék.

Ezek az eszközök lényegében az ellenséges, NATO védelmet hivatottak megkerülni, és erre egyébként ezen fegyverek közül a legnagyobb esélye épp a Poszeidónnak lehet, ami az orosz apokalipszis torpedó-drón, és amely radioaktív cunamival hivatot támadni.

Nem véletlen nevezik ugyanis ezt az UUV-t forradalminak, mivel

ez egy újabb dimenziót ad a nukleáris fenyegetéshez: a Poszeidón a leírása szerint egy nukleáris meghajtású, nukláris robbabófejjel ellátott, autonóm torpedó.

Ez a gyakorlatban pedig azt jelenti, hogy sem a tengeren, sem a partok közelében nem lehet ellene jelenleg hatékonyan védekezni. Az eszköz sebessége 70 csomó (ami gyorsabb, mint bármely eddigi torpedóé – így levadászni sem lehet), ráadásul akár 1 km-es mélységben is képes üzemelni, ami miatt az érzékelése is komoly akadályokba ütközik. Mivel pedig az eszköz energiaforrása egy nukleáris reaktor, így az operációs távolsága is lényegében végtelen – ráadásul akár a jégsapkák alól is indítható. Ha mindez nem lenne elég, az eszköz állítólag három dimenziós kitérő manőverekre is képes.

A Poszeidón tehát a NATO védelmi rendszerét könnyen megkerüli, sokkal könnyebben, mint akár a hiperszonikus eszközök, mivel a műholdaknak esélyük sincs érzékelni, és amúgy is úgy fejlesztették ezt a torpedót, hogy nagyon kevés hőt és zajt bocsásson ki magából. A Poszeidón egyedüli gyenge pontja lényegében, hogy csak a vízen, illetve annak közelében hatásos. Azonban akár egy anyahajót is el tud intézni, ha úgy adódik.

A fegyver indítási platformja a szintén relatíve új Belgorod tengeralattjáró, amely nem teljesen újgenerációs eszköz, de vélhetően felszerelték modernebb technológiákkal is. 

Immár pedig úgy tűnik, hogy az okot is sejtjük: a Belgorod a Poszeidón torpedókat készül tesztelni – legalábbis erről írt az olasz la Republica még szeptember végén egy állítólagos NATO titkosszolgálati jelentésre hivatkozva. Eszerint tehát a tengeralattjáró azért indult el a sarki tengerekre, hogy első ízben tesztelje a torpedót. Mint azt a lap írja:

„A riasztás a NATO hírszerzési jelentéséből ered, amelyet az elmúlt napokban küldtek el a legfontosabb szövetséges parancsnokságoknak. A jelentés a Belgorod atomtengeralattjáró mozgására vonatkozik, amelyet júliusban helyeztek üzembe. A tengeralattjáró most a sarkvidéki tengerek irányába tart, és félő, hogy küldetése az, hogy először tesztelje a Poszeidón szupertorpedót, amelyet gyakran „az Apokalipszis fegyvereként” emlegetnek.”

rakéta – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

A Medve egy kísérleti atomrobbanás előkészítésén dolgozik Novaja Zemlja szigetén

Jónás Levente

Elárasztották a Telegramot a kiszivárgott NATO-tervek az ukrán offenzíváról

Jónás Levente

Taktikai nukleáris fegyverek (Pesti Hírnök vélemény + VIDEÓ)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben