Forró drót kiemelt uni…jó?

Szerbia: A Nyugat inkább kérjen bocsánatot a meggyilkolt szerb gyermekekért!

A nyugati országoknak bocsánatot kellene kérniük Szerbiától ahelyett, hogy arra kényszerítenék, hogy a “NATO-gyalogos katonájává” váljon az Oroszországgal fennálló konfliktusban – jelentette ki Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter. Belgrád nem fogja hagyni, hogy belerángassák “mások háborúiba” – jelentette ki a szerbiai Pink televízió reggeli műsorában szombaton.

Belgrád álláspontja a Moszkva és Kijev között zajló konfliktussal kapcsolatban “nagyon világos”

– mondta Vulin, hozzátéve, hogy

Szerbia tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását, de nem csatlakozik az Oroszország elleni szankciórendszerhez, mivel régóta szoros és baráti kapcsolatban áll Moszkvával.

A belügyminiszter Zorana Mihajlović miniszterelnök-helyettes szavaira reagált, aki korábban azt mondta, hogy egy feltételezett jövőbeli szerb kabinetnek “konkrétabbnak” kellene lennie a konfliktussal kapcsolatos álláspontjában.

“RÉSZESEI AKARUNK LENNI A NYUGAT ÉS OROSZORSZÁG KONFLIKTUSÁNAK? EL AKARJUK-E FELEJTENI AZOKAT AZ ÉVTIZEDEKET, AMELYEKBEN OROSZORSZÁG TÁMOGATOTT MINKET? EL AKARJUK-E FELEJTENI A SZLÁV TESTVÉRISÉG ÉVSZÁZADAIT?”

– kérdezte Vulin.

Szerbia tiszteletben tartja “minden nemzet területi integritását” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy Belgrád “a nemzetközi jogot is tiszteletben tartja, ellentétben az Európai Unióval”. Vulin ezután szemrehányást tett Brüsszelnek amiatt, hogy szerinte nem tartja tiszteletben Szerbia szuverenitását és területi integritását.

Vulin szerint

az Egyesült Államok és szövetségesei megsértették Szerbia szuverén jogait azzal, hogy elismerték Koszovó függetlenségét. Minden alkalommal, amikor amerikai vagy más nyugati tisztségviselők felszólítják Belgrádot, hogy szabjon ki szankciókat Oroszországgal szemben, Vulin elmondása szerint megkérdezi tőlük, mikor tennék ugyanezt Szerbia területi integritásának megsértése miatt.

HA RAGASZKODNI AKARNAK A TERÜLETI INTEGRITÁSHOZ ÉS A SZUVERENITÁSHOZ, MINT A NEMZETKÖZI POLITIKA LEGFONTOSABB ELVÉHEZ… KEZDJÉK SZERBIÁVAL.

Ha Washington, Brüsszel és szövetségeseik valóban tiszteletben tartanák a nemzetközi jogot, akkor visszavonták volna Koszovó elismerését

– érvelt Vulin.

A MÁS NEMZETEK TERÜLETI INTEGRITÁSÁNAK TISZTELETBEN TARTÁSÁHOZ VEZETŐ ÚT AZZAL KEZDŐDNE, HOGY “BOCSÁNATOT KÉRNÉNEK” ÉS BEISMERNÉK, HOGY “HIBÁZTAK, AMIKOR BOMBÁZTÁK” SZERBIÁT, VALAMINT BOCSÁNATOT KÉRNÉNEK AZ ÁLTALUK MEGÖLT GYERMEKEKÉRT

– tette hozzá a miniszter.

Ehelyett az USA és az EU azt akarja, hogy Szerbia “NATO-gyalogos katonává” váljon, hogy “olyanná váljon, aki konfliktusba akar keveredni Oroszországgal”

– mondta.

“MI NAGYON VILÁGOSAK VAGYUNK: NEM FOGUNK KONFLIKTUSBA KEVEREDNI OROSZORSZÁGGAL, NEM FOGUNK RÉSZT VENNI MÁSOK HÁBORÚIBAN, NEM LESZÜNK MÁSNAK A GYALOGKATONÁI”.

Szerbia azon kevés európai országok egyike, amelyek nem szabtak ki szankciókat Oroszországgal szemben az ukrajnai katonai művelet miatt.

Belgrád többször szembesült az EU felszólításával, hogy “kövesse példáját” és csatlakozzon a szankciórendszerhez, aminek ellenállt.

Aleksandar Vucic szerb elnök június végén azt mondta, hogy az EU “teljesen háborúban áll Oroszországgal“, és hozzátette, hogy Brüsszel nagyon “dühös” Belgrádra, amiért nem követi a példáját. Az elnök akkor azt mondta, hogy Szerbia továbbra is az uniós utat fogja követni anélkül, hogy feláldozná Moszkvával való kapcsolatait, és hozzátette, hogy “racionális és pragmatikus megközelítésre van szükség”.

Vulin korábban azt is mondta, hogy a nyugati országok azért akarják annyira kétségbeesetten rávenni Szerbiát, hogy csatlakozzon az oroszellenes szankciórendszerhez, azért van szükségük Belgrádra, hogy “felmentse őket a nemzetközi jog megsértésének bűnei alól”.

oroszhírek – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Miért öltözik be ukrán parasztmenyecskének az EU vezető tisztségviselője? (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

BEST OF 2023! – „Utolsó ukránig!” Utolsó európaiig is…?! (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

8. rész: HIÁNYPÓTLÓ VIDEÓSOROZAT a háború előzményeiről, hátteréről!

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben