Forró drót kiemelt PROGRESSZOR

SZÍV, SŰRÍT, ROBBANT, KIPUFOG

Ezt mindenki tudja, akinek van jogsija, na ja, az is, akinek nincs. Valahol a hetedik A-ban megtanultuk. Utána, ahogy elkezdtük a jogsit és elmélyedtünk a robbanómotorok lelkivilágában, arra is rávezettek, hogy alacsonyabb sebességnél többet fogyaszt, többet kipufog, ergo szennyezzük a levegőt. A főpolgi és a negyven rabló mennyiségét túlszárnyaló szakértői kara, valahogy ezeknél a nem kevéssé lényeges részeknél hiányzott. Ja, és egyiküknek még jogsija sincs… Khömmm-khömmm, krákogna itt Gyurcsány.

Nyugat-Európa hadat üzent az Otto-motoroknak, ami jelen pillanatban már tragikomikus, hiszen előbb-utóbb nem lesz nekik sem benzin, sem áram, a helyükben már a hasznaltlovak.de oldalt nézegetném. A német kormány évek óta ott lihegett minden autózni vágyó nyakán, hogy „nix V8-as Autombil”, hanem az elektromos járgányoké a jövő. Na, itt csak két bökkenő van.

Az egyik, hogy sokan nem tudják megfizetni, a másik, hogy a szolgáltatók kongatják a vészharangot, hogy a rendszer nem fogja bírni, ha sok Fritz esténként töltőre rakja a verdát.

Hopplá, van egy harmadik is, bocs, majdnem kimaradt, a német energiacégek nem termelnek elegendő áramot és így Lengyelországtól vettek szénnel előállítottat. Bájos történet. Berlinben jó a levegő, Varsóban finomporos.

Na, mindegy, hiszen a különleges hadművelet amúgy is átírja az energetikai üzletágakat, a lengyeleknek maguknak kell az áram. Berlin pedig berántotta a jó öreg NDK-s barnakőszén-erőműveket. Szankció, szankciósabb, teljes bojkott, … A politikai korrektség már ragozhatatlan, ha az orosz energiahordozók tiltásáról van szó. Persze lehet bojkottálni, meg mindeközben bezárni az atomerőműveket, csak ugye a zöldpolitika ezzel meg is halt. Brüsszel azonban még így is zöldhályogon keresztül látja a világot és elkezdtek egy klímavédelmi bolondériát. Télen hideg lakások, nyáron forró irodák, hideg vizes medencék az uszodákban, ne zuhanyozzunk, ne mossunk, csak ritkán, inkább szellőztessük ki a ruháinkat. Nagyszerű.

Mi lesz a következő? Vegyünk sárga alsógatyát, mert az pár héttel tovább hordható? Szerintem simán.

Budapest világtalan vezetésének még tetszik is a koncepció és felugrottak a téboly gyorsvonatjára. Kevesebb díszkivilágítás, hidegebb lakások, mert hogy csökkenteni akarják a központi fűtéses panelek hőfokát. Sebességkorlátozás az utakon, mert akkor ugye többet kipufog (logikus), meg a 25˚C meleg irodáknak is mindenki örülni fog a közintézményekben nyáron. Télen pedig szederkés ujjakkal verik a billentyűzetet a dolgozók 20˚C-ban. Na ettől nemcsak klímasemlegesek leszünk, hanem Zelenszkij is biztosan megnyeri a háborút, bár nagyobb összeget egyik verzióra sem fogadnék. KariGeri és csapata 2030-ra saját energiatermelésből akarja megoldani az önkormányzatok energiaellátását.

Max majd Fegyőr Bandival felszerelnek nukleáris napelemtáblákat a tetőkre,

bár én abban reménykedem, 2030-ban már senki nem fog emlékezni Karácsony Gergelyre és urbánus koncepcióira.

Sajna még két évig játszhatja „Tesz-Vesz Várost” és mindent is lezárhat az autók elől, legyen az a rakpart vagy a Lánchíd, festegetheti a bringautakat, dédelgetheti a drogosokat és a hajléktalanokat, legelhetnek az urbánus méhek és pityereghet, hogy a kormány kivérezteti a fővárost. Most komolyan, tegye le a jogsit, tanuljon meg angolul és ha ő hozza ki a pizzámat, mindig kap egy rendes borravalót, ezt úgy megígérem, ahogy ő a klímát a hármas metróra.

Georg Spöttle

fb – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

A hazai baloldal a „balsors” (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Állampolgárok

Jónás Levente

BEST OF 2023! – A közalkalmatlanok városházi kasztja (Pesti Hírnök vélemény – FRISSÍTVE)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben