Forró drót Imperium Globalorum kiemelt

Zelenszkij akár „tíz évig” is harcolna

Ukrajna nem hajlandó feladni területeit, és ha kell, kész “tíz évig” harcolni Oroszországgal – jelentette ki Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke.

A CNN-nek adott interjújában Zelenszkij elmondta, hogy Ukrajna számára “a Donbasszért folytatott harc több okból is nagyon fontos”. Kifejtette, hogy ez a csata befolyásolhatja “az egész háború menetét”. Az elnök azonban hangsúlyozta, hogy a konfliktus előnyösebb megoldása a diplomáciai megoldás.

“Nem adhatjuk fel a területünket, de valamiféle párbeszédet kell találnunk Oroszországgal” – mondta Zelenszkij, hangsúlyozva, hogy “az orosz ultimátum alapján” nem lehet tárgyalásokat folytatni.

Hangsúlyozta, hogy párbeszédre van szükség a további halálesetek megelőzése érdekében, de nem zárta ki a másik lehetőséget sem.

“HARCOLHATUNK AZ OROSZORSZÁGI FÖDERÁCIÓVAL 10 ÉVIG” – MONDTA ZELENSZKIJ.

Szerinte az ukrán erők a Donbasszban az ország “legjobb katonái” közé tartoznak. “Ez egy nagy csoportosulás. Oroszország pedig be akarja őket keríteni és el akarja pusztítani” – mondta. Pontosította, hogy “44 ezer hivatásos katonáról beszél, akik 2014 elejétől egy nagy háborút éltek túl”.

“Ezért nagyon fontos számunkra, hogy megőrizzük hadseregünknek ezt a részét” – húzta alá az elnök.

A CNN műsorvezetőjének kérdésére, hogy Ukrajna győztes lesz-e a konfliktusban, Zelenszkij azt mondta:

“IGEN, TERMÉSZETESEN, ÉS GYŐZNI FOG”.

Oroszország február végén indította el katonai hadműveletét, miután Ukrajna nem hajtotta végre az először 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki Donbassz köztársaságokat. A német és francia közvetítéssel létrejött megállapodások célja az volt, hogy a szakadár régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül.

A Kreml azóta követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO katonai szövetséghez. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezi.

Moszkva figyelmeztette a nyugati országokat, hogy ne “pumpálják fel” Ukrajnát fegyverekkel, mondván, hogy ezek a lépések súlyosbítják a konfliktust.

oroszhírek – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Dánia a „teljes tüzérségét” átadja Ukrajnának (+videó)

Jónás Levente

BEST OF 2023! – Itt vannak az igazi békepontok: Zelenszkij tíz háborús főbűne (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Az ukránok robbanthatták fel az Oroszországot Kínával összekötő vasútvonalat (+ videók)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben