kiemelt uni…jó?

„Csontos csirkemell szárnydarabokkal” – ez az ukrán baromfihús tiltott

Az Európai Unió előírásainak és követelményrendszerének nem megfelelő ukrán baromfitermékek a Hollandiában, Szlovákiában és Szlovéniában működő, de ukrán érdekeltségű vágó- és darabolóüzemekben új csomagolást kapnak, majd onnantól uniós termékekként kerülnek piacra. Az ukrán baromfikészítmény megtévesztő átcsomagolása és címkézése nem az egyetlen kiskapus módszer az olcsó, Ukrajnából származó hús Európai Unióba történő behozatalára.

Az Európai Bizottság a háború előtt kötött kereskedelmi megállapodásokban évi nagyjából 70 ezer tonna baromfitermék importálását engedélyezte Ukrajnának. A szerződések az akkor ismert összes baromfitermékre kiterjedve rögzítették a pontos mennyiségeket.

Az ukránok azonban később egyéb kategória alatt, más megnevezéssel új termékkel álltak elő.

A „csontos csirkemell szárnydarabokkal” kategóriába eső termékBatman Cut névre keresztelve egyedi vámtarifaszámot (0207 13 70) is kapott, így megszületett egy új készítmény, amely mentesült a korábbi korlátozás alól.

Csontos csirkemell szárnydarabokkal: vágási módja miatt Batmanről kapta a nevét az ukrán baromfiipar új fifikás találmánya

Ebből a kvótán felül további 50 ezer tonna érkezett az EU-ba már 2018-ban. Később az Európai Bizottság százezer tonnára emelte a vámmentesen behozható ukrán baromfitermék-mennyiséget, a háború óta pedig teljesen törölt ezen termékkörre minden vámot és kvótát.

Ma így hozzávetőlegesen évi 250–280 ezer tonna baromfihús is származhat Ukrajnából, de a szakemberek a fentiek ismeretében attól tartanak, hogy a valós mennyiség még ezt is jóval meghaladhatja.

dívány – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

„Utolsó ukránig!” Utolsó európaiig is…?! (Pesti Hírnök vélemény) – ELSŐ RÉSZ

Jónás Levente

Miért öltözik be ukrán parasztmenyecskének az EU vezető tisztségviselője? (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

BEST OF 2023! – „Abszurd, komolytalan és nevetséges”: Ukrajna múltja, jelene és jövője (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben