Forró drót kiemelt Pandemokratikus oltokrácia

Elhúzódó COVID-tünetek: Poszturális Ortosztatikus Tachycardia Szindróma (POTS)

Szerencsések azok, akik a koronavírust viszonylag gyorsan és enyhe tünetekkel vészelték át. Sokan ugyanis nemhogy hetekkel, de hónapokkal később is tapasztalják magukon az elhúzódó COVID tüneteit, amelyek sajnos nehezen, vagy egyáltalán nem akarnak enyhülni.

Tavaly tavasszal pedig kutatók felfedezték, hogy a már ismert elhúzódó COVIDtüneteken kívül van olyan, amit sokszor az orvosok sem vesznek észre elsőként, épp ezért könnyű is félrediagnosztizálni.

Ez a POTS, azaz poszturális ortosztatikus tachycardia szindróma: ilyenkor felgyorsult szívverés, erős és gyakran jelentkező szédülés, agyi köd, kimerültség és magas pulzusszám jelentkezik.

Általában hirtelen mozdulatot követően jelentkeznek a problémák, és nem ritka, hogy valaki elájul, de kezelés nélkül, hosszú távon a szív vérellátására is negatívan hathat a betegség.

POTS nem újkeletű betegség, hiszen már a COVID előtt is rengetegen küzdöttek vele (úgyhogy fontos megjegyezni, ez nem a koronavírus miatt alakult ki a világban), de mivel nehéz ezeket a tüneteket felismerni, és konkrét diagnózist adni, így nagyon sokan évekig járnak orvosról orvosra, mire végre kezükbe kapják az eredményt. Most, hogy az elhúzódó COVID miatt többeknél is kialakulhat a probléma, a szakértők remélik, hogy kutatók mihamarabb találnak rá gyógyírt, mert egyelőre sajnos 100%-osan nem gyógyítható, csak javítható ez az állapot.

Egyébként ez a probléma a nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál.

joy – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Újabb globálisan is szakmai súlyú állítás a Covid-19 laboratóriumi eredetéről

Jónás Levente

Napi százezer új fertőzött Németországban – Európa felkészül?

Jónás Levente

Itt az uniós lista a koronavírus elleni készítményekről

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben