Imperium Globalorum kiemelt

„Meg kell találni és meg kell büntetni őket”

Moszkva maga fogja felkutatni az orosz hadifoglyokat meggyilkoló ukrán katonákat – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak.

A szóvivő hozzátette, hogy Moszkva nyitott a bűncselekmény nemzetközi kivizsgálására, ha bízni lehet annak eredményességében. Szavai szerint

Oroszország mindent megtesz annak érdekében, hogy a nemzetközi mechanizmusok keretében ráirányítsa a figyelmet erre a bűncselekményre, és hogy törvényesen felelősségre vonják annak elkövetőit.

Az internetre pénteken került fel egy videó, amelyen az orosz védelmi minisztérium szerint ukrán fegyveresek a megadás után földön fekvő, lefegyverzett orosz katonákat lőnek agyon. A tárca szerint

nem elszigetelt háborús bűncselekmény történt, az eljárás az ukrán hadseregben bevett gyakorlat, és „Zelenszkijnek és csatlósainak minden egyes megkínzott és megölt fogolyért felelniük kell”. Az ügyben Moszkva nemzetközi szervezetekhez fordult.

Időközben a New York Times már verifikálta is az említett videót, ami a valószínűségek szerint a nemrégiben visszafoglalt Makiivka városában készült. A kamerán felvett jeleneten a feltételezések szerint az látható, ahogy a felszabadító ukrán erők egy ház udvarán felszólítják a házban tartózkodó orosz egységet a megadásra. Nem sokkal később a romos házból elő is lépnek sorban a katonai egyenruhás férfiak, akiket az ukrán erők a földre hasaltatnak. Nem sokkal később a felvételen hallható, ahogy valaki ukránul kérdezi, hogy mindenki kijött-e a házból. Ezután azonban egy fekete ruhába öltözött férfi lép ki a házból fegyverrel a kezében majd tüzet nyit. A videó itt véget is ér. 

Az események pontos lefolyása egyelőre tisztázatlan, azonban ahhoz már nem férhet kétség, hogy a videó valódi. Mind a BBC, mind a New York Times meg tudta erősíteni a helyszínt, összevetve azt egy, az ukrán védelmi minisztérium által közreadott légi felvétellel. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a fegyvertelen katonákkal az ukránok végeztek, úgy az eset kimerítheti a háborús bűncselekmény fogalmát. Mindazonáltal érdemes megjegyezni, hogy a fekete ruhába öltözött férfin még sok múlhat, hiszen a megadás színlelése is éppúgy háborús bűncselekménynek számít. 

A Kreml emellett nyugtalanságát fejezte ki az orosz ellenőrzés alá került zaporizzsjai atomerőmű elleni támadások miatt, és arra kérte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy szólítsa fel Kijevet: vessen véget a létesítmény ágyúzásának.

„Nem, az elnök erről nem beszélt” – válaszolta Dmitrij Peszkov arra a kérdésre, hogy az Ukrajna ellen indított orosz „különleges hadműveletnek” célja-e a rendszerváltás Kijevben. Hozzátette:

Oroszország el fogja érni célkitűzéseit Ukrajnában, ami különböző eszközökkel lehetséges.

Egy újabb mozgósítási hullám elrendelésének lehetőségét firtató kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a védelmi minisztérium nevében nem beszélhet, de a Kremlben nem terveznek ilyet. Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrán háború folyamán eddig egy alkalommal, szeptember 21-én rendelt el részleges mobilizációt, amelynek keretében mintegy 300 ezer tartalékost állítottak fegyverbe.

magyarhirlap – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

BEST OF 2023! – Itt vannak az igazi békepontok: Zelenszkij tíz háborús főbűne (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Németország: Jaj, a gondolkodóknak! (1-2.)

Jónás Levente

Hirosima évfordulója alkalmából: Bűnös háború, háborús bűn (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben