abszolút abszurd Forró drót kiemelt

Mel Gibson Rothschild lesz

Milliárdos New York-i zsidót alakíthat Mel Gibson a hamarosan készülő Rothschild című filmben. A Deadline nevű amerikai filmportál számol be arról, hogy a film a kitaszított rosszfiú Becket Rothschild (Shia LaBeouf) visszatérését mutatja be a családjához, ám a család többi tagja ezt nem hagyja szó nélkül. Egyikük, Whitelaw Rothschild szerepét játssza Mel Gibson.

Filmes és zsidó lapok egyszerre hördültek fel a váratlan hír hallatán.

A színésznek több olyan kijelentése is volt az elmúlt években, amelyeket antiszemitának bélyegeztek. A filmipar központjáról például azt mondta egyszer, hogy a zsidók uralják egész Hollywoodot. De még a Passió című filmje miatt is több amerikai zsidó szervezet antiszemitizmussal vádolta Mel Gibsont.

A színész producer sokat dolgozott azon, hogy enyhítse a róla kialakult negatív képet a zsidó közösségben, még holokauszt-túlélőknek is adományozott.

A felhördülés igazi oka az lehet, hogy a Rotschild dinasztia múltja eddig tabu témának számított a filmes iparban. A gazdagodásuk, a vagyonuk eredetéről általában nem szívesen beszélnek a multimilliárdosok, talán mert szerintük jobb, ha homály fedi annak a bizonyos első milliónak a megszerzését. A Rotschildok ráadásul jelentős politikai befolyással rendelkeztek már kétszáz éve, és a vagyonuk, a világ számos pontján létrehozott érdekeltségeik növekedése után ez ma sincs másképp.

Mayer Amschel Rothschild a Rothschild-dinasztia megalapítója 1774-ben született a frankfurti zsidónegyedben. Ősei legkésőbb a 16. század közepétől a zsidó gettóban, a Judengasse-ban éltek. Az utca házait nem számok, hanem a különböző színű táblák vagy különleges védjegyek azonosították. Mivel a család generációk óta a „Vörös Pajzs Házában” élt, a „Rothschild” családnév már a 17. században kialakult. Semmi sem változott, amikor 1664-ben a „Haus zur Hinterpfann”-ba költöztek. Mayer Amschel apja, Amschel Moses Rothschild egy kis áru- és pénzváltó üzletet vezetett a Judengasse-ban.

Mayer Amschel Rothschild apja 1755-ös halála után kénytelen volt felfüggeszteni iskolai tanulmányait és a tekintélyes hannoveri Oppenheimer Bankba ment, ahol alapos bevezetést kapott a banki gyakorlatba. Hazatérve Frankfurtba, Mayer Amschel húsz évesen saját vállalkozást alapított érme- és bankjegykereskedőként. A ritka érmék, ékszerek és antik áruk értékesítése során Rothschild befolyásos gyűjtőkkel ismerkedett meg, így az áruforgalmazás mellett elkezdte kapcsolati hálóját is kiépíteni. Az 1790-es évektől kezdte meg működését bankárként Hessen-Kassel tartománygrófjának párfogásában, aki zsoldosokat kölcsönzött különböző uralkodócsaládoknak és 16 ezer katonája részt vett az angolok oldalán az amerikai függetlenségi háborúban is. Rothschild az 1800-as évekre Frankfurt legvagyonosabb zsidójává vált és lerakta a mai modern pénzügyi közvetítőrendszer alapjait Európában. Rothschild öt fiából négyet különböző európai nagyvárosokba küldött.

A nagy dobás, amivel meghatározó szereplőkké váltak az európai pénzügyi világban, a napóleoni háború idején történt. A Rothschild fiúk tudták, hogy a gyors információáramlás hatalom, ennek érdekében hatékony kommunikációs csatornákat építettek ki egymás között. Az 1800-as években, aki hamarabb értesült egy-egy csata kimeneteléről, üzleti szempontból döntő helyzetbe került, így a Rothschild család futárjainak gyorsasága számtalan kérdésben perdöntő volt.

Nevükhöz számtalan antiszemita összeesküvés-elmélet kapcsolódik, például hogy a zsidók irányítják a bankrendszert és más iparágakat is. Az ugyanakkor tény, hogy a világ egyik legbefolyásosabb nemzetközi bankár dinasztiája, amely számos területen fektette be vagyonát. Az Investopedia összesítése szerint a Rothschildok nagyjából 2000 milliárd dollárnyi vagyont tudhatnak a magukénak.

bekezdések – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

„Én nem akarok olyan társadalom tagja lenni, ahol…” – Keanu Reeves beszéde az Oscar átadón

Jónás Levente

A Szabadság hangjai: agyonhallgatás

Jónás Levente

Itt az új Pinokkió a Disneytől

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben