Igenis Minisztrelnök Úr! kiemelt

Mi zajlik most Magyarország és Brüsszel között?

Hogy mi zajlik most Magyarország és Brüsszel között? A játékelmélet egyik alaphelyzete, a chicken game. Azaz amikor két sofőr száguld egymás felé, és az veszít, aki előbb elrántja a kormányt.

A játékelmélet e típusában a két fél előtt két döntési lehetőség van: vagy támadnak, vagy megfutamodnak.

Három féle variáció elképzelhető: (1) egyes fél kooperál (kitér) és a kettes verseng; (2) ennek a fordítottja, (3) illetve az, amikor mindkettejük 1/3 valószínűséggel verseng.

Ha számosítani akarnánk a játékelmélet végösszegét: ha az egyik fél verseng és a másik kooperál, akkor a versengő nyeresége hét, az együttműködőé pedig kettő. Ha mindketten kooperálnak, akkor fejenként hat a nyereség. Ha mindketten versengenek, akkor a nyereség nulla, hiszen a legjobb esetben is csúnyán összetörik magukat.

Hogy néz ki mindez a mostani uniós pénzek körüli vitában?

A brüsszeli szakértők és diplomaták véleménye szerint szeretnék elérni a tagállamok, hogy Magyarország ne vétózza meg az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós hitelt és a globális minimumadó EU-s kiterjesztését. Elképzelhető emiatt, hogy az Európai Tanácsban december 6-án megfordítják az eddig ismert menetrendet: először kell szavazni az ukrán hitelről és a minimumadóról, majd ezután a magyar pénzbüntetés és a magyar újjáépítési terv ügyéről.

Azaz előbb Magyarországnak kellene feladnia a vétó pozícióját, hogy utána bízhasson a pénzeit érintő kedvező elbírálásban.

Emellett a kiszivárogtatott negatív hírekkel a forint árfolyamát is befolyásolják, ez is egyfajta nyomásgyakorlás.

Közben a magyar kormány is emelte a tétet: tárgyalásokat kezd az ukrán kormánnyal egy kétoldalú hitelmegállapodásról.

Ez egyben vétót is jelent a közös uniós hitelre, ami a többi tagállamnak nagyon komoly problémát okozna, a nagy befizetők terheit jelentősen növelné. De szintén nem szavazott még a magyar parlament a svéd és a finn NATO-tagságról sem. A magyar kormány emellett azt is mondhatja a többi országnak, hogy minden közös döntést megakadályoz, ha nem adják oda a hazánknak járó uniós forrásokat.

A játékelmélet logikája azt mutatja, hogy akkor jár a legjobban mindkét fél, ha kooperálnak. Vélhetően ez lesz majd a helyzet az Európai Tanácsban, ahol a tagállamoknak kell megállapodnia a fenti kérdésekről. Egy biztos: izgalmas hetek előtt állunk és nagyon kell szorítanunk a magyar kormánynak!

Deák Dániel

fb – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Állítsuk meg az EURO-megfigyelést!

Jónás Levente

Ilyen az Uniós egység: Lengyelország kilép a programból addigra, mire mi pedig majd mégis kimaradunk belőle

Jónás Levente

Usás hadigazdasági törvénytervezettel állt elő az EU

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben