kiemelt uni…jó?

Milyen szankció? Épp a szankciópárti országok növelték meg rekord módon orosz behozatalaikat (+ EU-szankciótérkép)

A New York Times közölte az Observatory of Economic Complexity által összeállított kereskedelmi adatokat, amelyhez hozzáteszik, hogy az eredmények inkább visszamenőlegesek, mivel az online adatplatform késleltetve tette közzé a számokat. Import-körkép.

Az adatok alapján

India és Törökország hatalmas ugrást mutat, előbbi országba az ukrajnai invázió kezdete óta 430 százalékkal ugrott meg az orosz import, utóbbinál ugyanez a szám 213 százalék. A lista harmadik helyén Brazília áll, amelynek Oroszországból származó importja 166%-kal ugrott meg. Oroszország Kínába irányuló exportja 98%-kal nőtt, míg Szaúd-Arábia orosz áruk behozatala 45%-kal emelkedett.

Az Oroszországból származó áruk és termékek vásárlását aktívan növelő nemzetek közül néhányan aktív szerepet vállaltak az ország szankciókkal történő sújtásában.  

Így a Spanyolország által importált orosz áruk behozatala 112%-kal, míg a Belgiumba irányuló orosz export 130%-kal ugrott meg.

Hollandia 74%-kal növelte az Oroszországból származó importját. Japán orosz áruk és termékek vásárlása 40%-kal nőtt, míg Németország és Norvégia 38%-kal, illetve 21%-kal növelte importját a szankciókkal sújtott országból.

Az adatsor rámutat arra is:

Oroszország teljes kereskedelmi forgalma Hollandiával 33%-kal, Japánnal 13%-kal nőtt, míg a Belgiummal folytatott kereskedelem összességében 84%-kal ugrott meg.

A legnagyobb mértékben az Egyesült Államok és Nagy-Britannia exportja csökkent Oroszországba, 84%-kal, illetve 71%-kal. Svédország 61%-kal csökkentette az Oroszországba irányuló kivitelét.

Az EU jelenlegi egységes szankciós világtérképe

mandiner – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Orosz szankciórulett III: Agresszív szankciók az agresszorra – szankcióagresszió (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Orosz szankciórulett II.: Defenzív szankcionizmus (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Orosz szankciórulett I.: Szuperszankciós antirusszizmus (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben