a 22-es csapdája Forró drót kiemelt

Pillanatkép(let)… (Pesti Hírnök vélemény)

2022. október közepe. Pillanatkép és a pillanatnyi képlet: a történelem épp most írja fel a világvége képletét a valóságunkba. Képtelenség volna…?

  • India mégsem akar rubelben fizetni Oroszországnak a tőle vásárolt nyersanyagokért. Joe Biden minden előzmény nélkül, de hangsúlyozta: Pakisztán ellenséges állam. Reagálván az iráni fegyvereladásokra Oroszország részére, Izrael bejelentette: ennek okán most már szükségesnek érzik Ukrajna aktív, fegyveres támogatását.
  • Ezalatt Ukrajna területén zajlik az orosz-ukrán háború, amely harctér állama Ukrajna, és az ukránok a NATO tagállamainak pénz,- fegyver,- és lőszer-utánpótlás dömpingjével és a NATO,- valamint USA valós idejű harctéri támogatásával a hátuk mögött harcolnak.
  • Kína közben bevallottan háborúra készül és legott blokád alá vonja Tajvant, miközben erősödnek az USA felől őt célzó szankciós támadások.
  • Európa, az Oroszországot támadni hivatott, de önmagára pusztító szankcióitengerekben fuldokolva– energia, erőforrás és tartalékok híján eladósodva, fegyvertelenül és magas társadalmi rizikófaktorokkal terhelten sodródik a folyamatok után.

Ezt a mostani, pillanatnyi globális felállást matematikai szemüveggel felírhatjuk egy ilyenforma képletbe:

(Oroszország + Ukrajna)(NATO-EU)   *   
(Irán + Izrael)USA  *  (India + Pakisztán)(USA+KÍNA)  = ?

Vagyis adott az orosz-ukrán háború, amelyet a NATO emelt sajátos intenzitásúra és globális kiterjedésűre, amelyben az Európai Unió és tagállamai határozottan állnak az USA és a NATO mellett, ám támogatást már nem képesek nyújtani, maguk is kivéreztetve, elukrajnásodva állnak az események elé, ezt írtam fel így:

(Oroszország + Ukrajna)(NATO-EU)

Ehhez társul a sok évtizede lopakodó iráni-izraeli (Irán-USA), vagyis közel,- és közép-keleti konfliktus-együttes háborús eszkalációjának lehetősége, amely biztosan nem fog Irán és Izrael közötti hadicselekményekre korlátozódni:

(Irán + Izrael)USA

És India a hírek szerint erős amerikai nyomás hatására visszatáncolni látszik a hirtelen orosz,- és kínaiközeli státuszából, és szuverén történetének legnagyobb, múlhatatlan fenyegetésével néz megint farkasszemet, a szintén nukleáris középhatalmi muszlim Pakisztánnal – aki az USA szövetségével Kínát lendítheti végül opponens indiai szövetségbe, egy a felszínen zajló, orosz-ukrán háborúzáshoz hasonló indiai-pakisztáni, de valójában globális Kína – USA harcba, ld:

(India + Pakisztán)(USA+KÍNA)

A mindenben transznacionális, globális szervezettségű, túltolt huszonegyedik század minden folyamatot hatványozottan realizál, és az egymás mellett zajló események ezért nem csupán összeadódnak, de össze is sokszorózódnak.

A pillanatnyi képlet elemei ekképp összeadódva, és összeszorzottan: 
(Oroszország + Ukrajna)(NATO-EU) *  
 (Irán + Izrael)USA * (India + Pakisztán)(USA+KÍNA)  = ?

És miközben ezt a pillanatkép(let)-et a történelem félig már meg is írta nekünk valóságnak, szó nincs a leírt folyamatok megállításáról, sem visszafordításáról…!

A pillanatkép mutatta képlet persze lehet hibás, sőt, remélhetőleg hibás, ám a végeredmény a kérdőjel ellenére ugyanaz a képtelenség lesz, és ez nem is kérdés.

Mindenki azon imádkozik, drukkol, nehogy valamelyik fél a nukleáris eszköztárához nyúljon, még ha csak „mindössze az egy légköri, taktikai figyelmeztető csapás” is lenne. Pedig inkább azon elgondolkodva kéne izgulni, hogy:

ha a két huszadik századi nagy háború hagyományos fegyverei is képesek voltak tömegpusztításra, akkor a huszonegyedik századi fegyverek küszöbön álló nagy háborújában atomtöltet nélkül is, egy még brutálisabb, még pusztítóbb globális kataklizmának nézhetünk elébe, nem?

Mert, ne adj’ Isten, teszem azt tíz év múlva visszanézve, egy harmadik világháborút lezáró nemzetközi békekonferencia után, és kétszáz millió halálos áldozat után: Ugyan kit vígasztalhat majd az, hogy a harmadik nagy háborúban nem is került sor nukleáris hadviselésre…?

Ez most még csak egy pillanatnyi képlet, egy pillanatkép. De mi lesz, ha így marad? Mi lesz, ha ezt a képletet kell megoldani? Az ugyebár, képtelenség…?

Még valami!
A képtelenség, vagyis a képlet eredménye:
? = 0 (Vagyis végünk.)

Jónás Levente, a Pesti Hírnök

Ez is érdekelhet

Új világrend és a magyarok – Korkép / Körkép / Kórkép mai magyar szemmel (Pesti Hírnök korelemző vélemény)

Jónás Levente

10+1 kérdés az „új világrendről” (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Soha többé! (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben