kiemelt PROGRESSZOR

Karácsony főtanácsadója Ukrajna EU-csatlakozását forszírozza

Kendernay János szerint az ukránok az olyan európai értékeket védik, mint a demokrácia, az emberi jogok és a szabadság, miközben a szélsőjobboldal és az oroszpárti erők mesterkednek Ukrajna EU-tagságának megfúrásán.

Ezek az amerikai és ukrán propagandaszólamok azonban messze esnek a valóságtól, ugyanis számos olyan európai szereplő is ellenérdekelt Ukrajna EU-tagságában, akik távol állnak a fősodratú médiában megbélyegzett, rendszerint konzervatív szereplőktől. Emellett még a Kendernay által elfogadottnak tartott liberális agytrösztök sem tekintik Ukrajnát a demokrácia és a szabadság védőbástyájának.

„Ukrajna az EU-ba tartozik” – olvasható angol nyelven egy Kendernay János Facebook-oldalán megosztott fotón. (Címlapunkon.)

A politikus Karácsony Gergely főpolgármester városdiplomáciai főtanácsadója.

Kendernayt egy évvel ezelőtt nevezték ki, miután elődjének, Korányi Dávidnak távoznia kellett, mivel az általa vezetett szervezet hárommilliárd forintnyi tisztázatlan eredetű pénzzel támogatta a baloldal választási kampányát 2022-ben.

„Az ukránok 655 napja védik nemcsak a szabadságukat, hanem az európai értékeket is. Ukrajna az EU-hoz tartozik”

– mondta fel az amerikai és ukrán propagandát az előbb említett fotó mellé írt Facebook-posztjában Kendernay.

Érdekesség, hogy még a liberális politikusok által előszeretettel idézett Freedom House nevű Soros-szervezet évente megjelenő demokráciajelentése sem azt mutatja, hogy Ukrajna a szabadság paradicsoma lenne. Miközben a Freedom House elfogult szempontrendszer szerint évente próbálja lejáratni Magyarországot, hazánk még így is rendre Ukrajna előtt végez. Az országokat a különböző mutatókat értékelve állítják rangsorba egy pontszám szerint. Az utolsó békeévben, 2021-ben Magyarország 69 pontot ért el a százból, míg Ukrajna csak hatvanat, de általánosságban elmondható, hogy hazánk rendre jobban teljesít Ukrajnánál.

A The Economist globális gazdasági lap által 2020-ban összeállított demokráciaindex szerint Ukrajna igencsak rossz pontszámokat kapott, az országot úgynevezett hibrid rezsimként jellemezték.

Kendernay János a Facebook-posztjában Ukrajna EU-tagságának megakadályozását a szélsőjobb és az oroszpárti erők mesterkedésének tudta be, ehhez képest például nem említi, hogy az osztrák kancellár sem támogatja az ukránok belépését. Karl Nehammert márpedig nem szokták egyik előbb említett csoportba sem besorolni.

Orbán Viktor és a magyar kormány álláspontja a kérdésben, hogy a jogilag bonyolult EU-tagság helyett az unió stratégiai partneri együttműködést ajánljon fel Ukrajnának, amely egyébként sem tudná teljesíteni a csatlakozási feltételeket.

Ráadásul számos problémás kérdés merülne fel a csatlakozás megkezdése esetén, így például az is, hogy az Oroszország által megszállt területek is csatlakoznának-e, ugyanis Ukrajna ezen országrészeket jelenleg a sajátjának tekinti.

magyarnemzet – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Miért öltözik be ukrán parasztmenyecskének az EU vezető tisztségviselője? (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

„Csontos csirkemell szárnydarabokkal” – ez az ukrán baromfihús tiltott

Jónás Levente

BEST OF 2023! – „Abszurd, komolytalan és nevetséges”: Ukrajna múltja, jelene és jövője (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben